dSLR rig met een krap budget 2

Door MPeek op zaterdag 24 juli 2010 22:00 - Reacties (10)
Categorie: Film, Views: 6.798

Ging het bij de vorige blog vooral over het vastleggen van het beeld, gaat het deze keer over een ander belangrijk aspect: geluid.

Consumenten camcorders hebben altijd prima microfoons aan boord voor de huis-, tuin- en keuken opnames. In het begin voldeden deze dus prima voor mijn doeleinden: ik filmde dingen die we met de klas gingen doen of dingen die op school gebeurden.

De RØDE Videomic
Toen kwam er iets nieuws bij: ik ging toneelstukken en optredens van bands opnemen en het geluid werd dof. De bass werd niet goed opgenomen en hoge tonen klonken schel, dus er moest een nieuwe microfoon komen: de RØDE Videomic.

http://www.rockpalace.com/gfx_productcode/87238/Rode-VideoMic.jpg

Werkelijk een geweldige aankoop: het geluid is super helder, lage tonen worden netjes opgenomen en hoge tonen klinken ook fantastisch.In combinatie met de rig
De microfoon van de 550D (en eigenlijk alle Canon dSLR's) is slecht, veel slechter dan de van de gemiddelde mid range camcorder, dus mijn RØDE ga ik ook op mijn rig plaatsen. De 550D heeft een 3,5 mm minijack aansluiting aan boord dus daar kan ik hem meteen op aansluiten. Toch blijft het hier niet bij.

XLR enzo
Het probleem van alle camcorders onder de 1500 euro is dat ze een XLR aansluiting missen. Het voordeel van XLR is dat als je een langere microfoon kabel gebruikt je geen last krijgt van storingen omdat XLR kabels goed afgeschermd zijn. Zou je een minijack kabel gebruiken, dan krijg je gegarandeerd last van storing in het signaal en dat wil je natuurlijk niet. Hoe los je dit op? Simpel, je koopt een Beachtek.
http://www.rentfilmlights.com/Images/Beachtek.JPG
Beachtek verkoop verschillende 'kastjes' met 2 XLR aansluitingen, een 3.5 mm minijack invoer en 2 keer een 3.5 mm minijack uitvoer: eentje voor de camera en eentje voor je koptelefoon. De duurdere modellen komen dan weer met meer features als een display met daarop het volume van de output en dergelijke. Je kan het volume van de 2 XLR microfoons los van elkaar regelen en je kunt hem onder je camera schroeven waar normaal je statief gaat, en dan kan je je statief weer aan de beachtek schroeven.

Anyway, dit is voorlopig allemaal toekomst muziek. Ik ga het eerst met de RØDE doen en ik zie later wel wanneer ik over moet gaan op XLR of op wellicht een stereo microfoon. De 550D is besteld en komt waarschijnlijk maandag of dinsdag binnen. Ik heb er zin in!

Volgende: Magic Lantern voor de 550D 08-'10 Magic Lantern voor de 550D
Volgende: dSLR rig met een krap budget 07-'10 dSLR rig met een krap budget

Reacties


Door Tweakers user Edgar164, zaterdag 24 juli 2010 22:06

Gefeliciteerd met je aankoop! Ik wens je er alvast veel plezier mee. Ik denk dat je met de 3,5mm overigens geen storingen gaat ondervinden, als het kwalitatief een beetje goede kabel is :-)


Door Tweakers user mr-pw, zaterdag 24 juli 2010 22:48

Toevallig zag ik deze voorbijkomen, ben zelf ook van plan een 550D te halen en wilde daar ook een externe mic bijhebben.. Echter schijnt de 550D nogal wat problemen te hebben met externe mics... zie bijvoorbeeld hier Ben erg benieuwd of jij deze problemen ook ondervind.

Door Tweakers user MPeek, zaterdag 24 juli 2010 23:15

Die problemen ga ik sowieso ondervinden, dit is gewoon een algemeen probleem. Maar misschien dat ik daar met het nabewerken nog wel iets mee kan.

Edit: Dankzij de Beachtek DXA-SLR kan je het probleem oplossen. Die heeft er een speciale modus voor ingebouwd. Hij kost alleen wel een kleine 400 dollar.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 24 juli 2010 23:38]


Door Tweakers user lhoBas, zondag 25 juli 2010 10:14

Ik denk dat The Mixdown van 5by5 wel wat voor je is om te kijken. Gisteren toevallig de 2e episode gekeken en daarin ging het ook over zo'n XLR oplossing en richtmicrofoons :)

Door Tweakers user Dadona, zondag 25 juli 2010 13:17

Volgens mij moet je ook je firmware updaten. Bij het aansluiten van de microfoon zit je met het probleem dat de Automatic Gain functie het geluid stoort. Ik had overigens nooit de RODE nooit gehaald als je eigenlijk stereo wil. Of je moet natuurlijk twee keer de RODE neerzetten, dan heb je een super mooie opstelling (en een aardige patsfactor op je camera ;))
Eventueel kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de audio extern op te nemen en later te synchroniseren. Heb je in ieder geval top kwaliteit en het lijk mij wel een verstandige keuze als je daadwerkelijk zowel goede video en audio wil.
Overigens wel aardig...krap budget en een 550D :D Maar als je in het donker opnamen moet doen dan kan ik het wel begrijpen. Sterke punt, tenopzichte van de goedkopere videocamera's is toch de grootte van de sensor. Dat is toch wel het vlak waarop ik jaloers ben met mijn Canon HV20. In de klasse is de camera aardig lichtsterk, maar ten opzichte van zo'n DSLR is het een drama.

Je beseft nu natuurlijk wel dat we nu ook echt geregeld beelden verwachten (en liefst ook tipc en trucs die je hebt geleerd en interessante zaken die je bent tegengekomen!!!)

Door Tweakers user Hadex, zondag 25 juli 2010 21:03

Compleet of topic, maar ik moest best wel lachen om die band naam. :+
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=gooch


Gefeliciteerd met je aankoop, en hopelijk heb je er veel plezier van :).

Door Tweakers user mcdronkz, zondag 25 juli 2010 21:58

Waarom ga je niet voor een Zoom recorder, een H4n bijvoorbeeld? Dat is een recorder die op meerdere sporen kan opnemen, en die bovendien van een stereo-microfoon van behoorlijk goede kwaliteit voorzien is. Bovendien zitten er twee XLR aansluitingen op. Met een dergelijke recorder ben je een stuk veelzijdiger en niet persé aan je camera gekoppeld wanneer je geluid wilt opnemen.

Door Tweakers user MPeek, maandag 26 juli 2010 00:32

mcdronkz schreef op zondag 25 juli 2010 @ 21:58:
Waarom ga je niet voor een Zoom recorder, een H4n bijvoorbeeld? Dat is een recorder die op meerdere sporen kan opnemen, en die bovendien van een stereo-microfoon van behoorlijk goede kwaliteit voorzien is. Bovendien zitten er twee XLR aansluitingen op. Met een dergelijke recorder ben je een stuk veelzijdiger en niet persé aan je camera gekoppeld wanneer je geluid wilt opnemen.
Dat ga ik wellicht nog wel overwegen en dan zal ik meteen een ouderwets clapper board moeten regelen. Maar ik ga eerst kijken hoe ik het op kan lossen zonder dat ik steeds de audio hoef te synchroniseren.

@Hadex: Tja, een band van 5 pubers die strak staan van de hormonen, wat wil je anders? :o Als mensen vragen wat het betekent zeggen we ook wel eens 'Dat is het niemandsland tussen b en a.'. Meestal snappen ze het dan wel.

Door ceddy, donderdag 5 augustus 2010 10:37

The clapper loader is generally responsible for the maintenance and operation of the clapperboard, while the script supervisor is responsible for determining which system will be used and what numbers a given take should have.

Reageren is niet meer mogelijk