dSLR rig met een krap budget

Door MPeek op vrijdag 23 juli 2010 02:32 - Reacties (25)
Categorie: Film, Views: 18.724

Inleiding/Jeugd sentiment
Sinds mijn jeugd houd ik van fotograferen en filmen. Toen ik 10 was had ik van al mijn spaargeld een digitale camera gekocht bij de Aldi, waarmee ik foto's kon maken en mee kon filmen. In de winter van 2005, toen ik inmiddels 12 jaar was, heb ik toen op een Windows 98 machine een kort filmpje in elkaar gezet:Sinds ik op de middelbare school zit heb ik veel binnen- en buitenschoolse evenementen gefilmd en ik heb daarmee veel ervaring opgedaan. Daarnaast loop ik mee met de toneel regisseur van school om meer over regiseren te leren en de uitvoering van toneelstukken vast te leggen. Daarnaast doe ik ook aan wedstrijden mee.

Sinds ik op de middelbare school zit gebruik ik miniDV camera's: eerst een JVC en op dit moment heb ik een Panasonic 3CCD miniDV camera, maar ik wil verder, ik wil beter. SD kwaliteit is gewoon niet goed genoeg meer.

Na de middelbare school wil ik een opleiding tot regisseur volgen en dus wil ik investeren in een goeie camera. Behalve filmen vind ik fotograferen ook erg leuk om te doen dus ik wilde sowieso een spiegelreflex camera aanschaffen (compact camera's heb ik al genoeg gehad en ik heb er werkelijk een schurft hekel aan) en met de komst van video dSLR's kan ik dit nu mooi met elkaar combineren.

Welke dSLR?
Mijn budget is 1100 tot 1300 euro. In die budget zone (en daaronder) zijn talloze fotocamera's waarmee je leuke video's kunt schieten: de GH1 van Panasonic, de NEX serie van Sony en verschillende modellen van Canon. Toen ik voor het eerst ging kijken naar geschikte camera's neigde ik al gauw naar Canon en na het lezen van reviews (en dan vooral de reviews waar de video functie uitgebreid behandeld wordt) waren er nog maar 2 keuzes over: de consumenten 550D of de semi professionele 7D. Qua video mogelijkheden zo goed als gelijk, maar de 7D heeft wel wat voordelen wat betreft de foto mogelijkheden en de body is waterdicht. Uiteindelijk ben ik vanwege budgetaire redenen voor de 550D gegaan. Waarom?

De rig
Je kan een dSLR out of the box niet gebruiken voor video producties: de vorm en het zwaartepunt zorgen ervoor dat trillngen van je hand versterkt worden en stabiele footage is dus moeilijk te verkrijgen. Daarnaast moet je zelf focussen, het contrast detectie systeem op een dSLR is prima voor foto's maar voor video's is het langzaam. Daarnaast gaat de auto focus motor flink te keer en doordat het systeem werkt door met schokken te zoeken naar de goeie focus, ziet het er gewoon niet uit.

De oplossing:
http://dvcity.com/dve/images/dslr%20rod%20support.jpg
+ een follow focus om te focussen:
http://blog.s106.com/wp-content/files/2009/02/microff_v2_15mm_lg1.jpg

Duur
Maarja, dergelijke spullen zijn duur dus ik zal voor de budget spullen moeten gaan. Bij Indisystems snappen ze dat niet iedereen 1000 dollar voor een follow focus wilt betalen en bieden ze er eentje aan voor 150 dollar. Hetzelfde geld voor rod support kits: veel professionele rod support sets kosten vaak ruim 1000 euro en ik heb met mijn budget lang niet zoveel te besteden, maar ook hier heeft Indisystems een oplossing voor: ze bieden een complete shoulder support rod set aan voor 300 dollar.

http://i184.photobucket.com/albums/x123/galiorix/ultracompact_1.jpg

Ik zit alleen met één probleem: ze accepteren alleen maar credit cards en mijn vader wil mij niet zo even 400 euro (that be inclusief verzendkosten) voorschieten.

Ebay
Gelukkig komt op dit moment Ebay to the rescue: ook op Ebay zijn veel aanbieders met leuke kits en je kunt op Ebay standaard met Paypal betalen. Voorbeeldje:
http://cgi.ebay.com/DSLR-...ain_0&hash=item3a5cd23c5f
http://cgi.ebay.com/DSL-R...ain_0&hash=item483b1d2b2d

Hetzelfde geld voor follow focus's. Heel goedkoop spul te vinden op Ebay, maar bij die dingen is het maar de vraag of de kwaliteit goed is en het irritante is dat er geen goedkope alternatieven zijn. De enige goedkope follow focus die moet concureren met de Indifocus is de D Focus, maar die is op dit moment niet beschikbaar en daar schiet ik dus niks mee op.

Hoe werkt een follow focus?
Aangezien veel mensen niet weten wat een follow focus nou eigenlijk doet, zal ik het hier even uit gaan leggen. Als je de lens van een foto camera of een prosumer videocamera hebt, dan zitten daar vaak 2 ringen op: zoom en focus. Door aan de focus ring te draaien kan je de focus regelen. Het probleem is alleen met een 'shoulder support rig' dat als je flink moet draaien voor het focussen je je hand heel onhandig moet draaien en focussen gaat gewoon lastig. Daar komt de followfocus in zicht:
Het is een wieltje verbonden met een aantal tandwielen zodat je door het wieltje te draaien de focus ring kan draaien:
http://i184.photobucket.com/albums/x123/galiorix/v2_back.jpg
Om er voor te zorgen dat alles goed werkt moet je wel een tandwiel op je focusring klikken.

Als je dan snel moet focussen heb je een speedcrank die je erin kan steken:
http://www.cineultima.com/37-80-thickbox/cineultima-speed-crank-for-follow-focus-system.jpg

En als je niet helemaal lekker bij het focus wiel kan, kan je altijd zoiets kopen:
http://www.abelcine.com/store/image.php?type=T&id=1000340

En verder?
Hiermee ben je er nog niet eens. Als je er voor wilt zorgen dat je geen beelden krijgt waarbij direct zonlicht in de lens schijnt heb je ook nog een mattebox nodig. Het scherm van de camera zelf is in veel gevallen niet handig om mee te filmen, dus je hebt een losse monitor of een viewfinder nodig zodat je, vooral als het erg zonnig is, toch kan zien wat je doet.

Dit alles maakt een dergelijke dSLR rig duur. Ik ben op dit moment nog even aan het twijfelen wat ik op dit moment aan ga schaffen, aangezien ik niet alle dingen in een keer aan ga schaffen. Waarschijnlijk wordt het een rod support systeem met een follow focus en een mattebox, misschien dat ik dan zelf iets in elkaar knutsel voor de viewfinder.

Volgende: dSLR rig met een krap budget 2 07-'10 dSLR rig met een krap budget 2
Volgende: Denk je iets uitgevonden te hebben... 06-'10 Denk je iets uitgevonden te hebben...

Reacties


Door Tweakers user rusman, vrijdag 23 juli 2010 02:36

Kun je niet beter gewoon een (semi)professionele camera kopen? Eentje waarmee je alles handmatig kunt instellen etc. Ik denk dat je daar meer van leert van filmen met een dslr. Filmen met een dslr is een vak apart. Naar mijn mening kun je beter eerst de basis van het filmen leren voordat je gaat experimenteren met een dslr.

Door Tweakers user Zuurstok, vrijdag 23 juli 2010 07:50

@hierboven; last time i checked kon je alles handmatig instellen op een DSLR hoor ? :)
En MF is juist goed om het goed te leren ! het kost meer tijd, en mits bewust voor gekozen, ga je automatisch al over je films nadenken.
DSLR movie = consumenten oplossing op de pro video camera's imo :) ( En het is niet voor niets dat house's laatste aflevering volledig met de 5D is geschoten, en 24 nu standaard wordt geschoten met een 5D wel ? )

Door Tweakers user Cybje, vrijdag 23 juli 2010 08:00

Als je vader niet wilt voorschieten, kun je toch eerst je vader het geld geven en daarna de Credit Card betaling doen?

Credit Card betalingen zijn tegenwoordig best veilig en zijn altijd verzekerd. Ik bestel juist vaak met Credit Card in plaats van bijvoorbeeld met iDeal, omdat met iDeal enzo je nooit je geld terug kunt krijgen bij een gare webshop.

En mocht het je toch niet betrouwbaar lijken, probeer dan een mogelijkheid te zoeken om via PayPal ofzo te betalen. Dan geef je je CC gegevens aan PayPal, wat wel vrij betrouwbaar is (of je koppelt je bankrekening eraan) en dan hoef je niet meer je CC gegevens aan een verkoper te geven.

Door Tweakers user TheFes, vrijdag 23 juli 2010 09:31

Leuk filmpje in de sneeuw :)

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 23 juli 2010 09:38

grappig filmpje, leuke shots

Door Tweakers user nero355, vrijdag 23 juli 2010 09:51

Dit alles maakt een dergelijke dSLR rig duur. Ik ben op dit moment nog even aan het twijfelen wat ik op dit moment aan ga schaffen, aangezien ik alle
Hier mist wat geloof ik :)

Leuke banner trouwens :P

Door Tweakers user SirBlade, vrijdag 23 juli 2010 10:26

Wacht een paar maanden totdat je 18 bent en neem dan zelf een creditcard, als je online zaken wil kopen zal je er vroeger of later toch aan moeten geloven.

Door Tweakers user Tanksenior, vrijdag 23 juli 2010 10:47

Zul je toch eerst een full-time baan moeten hebben wil je een creditcard van je bank lospeuren ;)

Door Tweakers user Soldaatje, vrijdag 23 juli 2010 11:03

Wat is een follow focus en hoe werkt het?

Door Tweakers user SirBlade, vrijdag 23 juli 2010 11:05

Tanksenior schreef op vrijdag 23 juli 2010 @ 10:47:
Zul je toch eerst een full-time baan moeten hebben wil je een creditcard van je bank lospeuren ;)
Of student zijn, vroeger kreeg je er 1 bij een studenten rekening dacht ik.

Door Tweakers user bakvis, vrijdag 23 juli 2010 11:30

SirBlade schreef op vrijdag 23 juli 2010 @ 11:05:
[...]

Of student zijn, vroeger kreeg je er 1 bij een studenten rekening dacht ik.
Kost tegenwoordig 3 euro ofzo per maand, maar je hoeft alleen te laten zien dat je studie financiering krijgt. En dan krijg je een Credit Card :)

Door Tweakers user BdK9001, vrijdag 23 juli 2010 11:35

Ik heb sinds een maand een Studenten CreditCard van de ING, ¤12,50/jaar. Het hele bedrag wordt aan het eind van de maand van je rekening afgeschreven en de limiet is ¤1000. Ideaal voor dit soort dingen dus :)

Door Tweakers user Lima, vrijdag 23 juli 2010 11:56

ja hoe werkt die follow focus unit?

Door Tarkovsky, vrijdag 23 juli 2010 12:06

Leuk om te lezen dat je je huiswerk gedaan heeft. Je kan inderdaad erg mooie dingen maken met een degelijk rig. Vergeet niet dat je juist door limitaties van je vorige "rigs" creatieve oplossingen moest bedenken.
Kijk eens naar wat je echt nodig hebt om een paar producties te kunnen maken. Heb je echt alles gelijk nodig?
Je zegt dat je regisseur wil worden je weet dus al van te voren wat en hoe je wilt filmen. Maak daar gebruik van! dSLR rigs zijn niet echt heel geschikt voor documentaire werk en spontane plaatjes. maar komen juist tot hun recht als je precies weet wat je ermee gaat doen. Verschil tussen amateur film en pro is dat de pro's over elk detail nagedacht hebben. Naast een goede rig zijn bijvoorbeeld locaties, acteurs, licht dus Mise en scène ook erg belangrijk.

Maar zou me niets verbazen als je dat allemaal al wist :). Mocht je een degelijk studie gaan volgens moet je je realiseren dat je daar waarschijnlijk ook goede apparatuur hebt liggen.
interessante post!

Door Tweakers user MPeek, vrijdag 23 juli 2010 13:09

Post aangepast, er staat nu ook in hoe follow focus's werken en het einde is bijgewerkt.

Door Tweakers user mcdronkz, vrijdag 23 juli 2010 13:16

Ik zie dat je je volledig richt op de beelden die je wilt gaan maken. Het is echter belangrijk om te beseffen hoe groot de invloed van geluid is bij een film- of videoproductie. Misschien heb je daar al degelijke apparatuur voor (die Røde mic in je banner?), maar dat zie ik in je tekst niet naar voren komen :).

Door Tweakers user MPeek, vrijdag 23 juli 2010 13:35

mcdronkz schreef op vrijdag 23 juli 2010 @ 13:16:
Ik zie dat je je volledig richt op de beelden die je wilt gaan maken. Het is echter belangrijk om te beseffen hoe groot de invloed van geluid is bij een film- of videoproductie. Misschien heb je daar al degelijke apparatuur voor (die Røde mic in je banner?), maar dat zie ik in je tekst niet naar voren komen :).
Nu je het zegt, ik ben geluid helemaal vergeten... Maar de camera in mijn banner is mijn eigen camera dus ik heb in ieder geval een goeie microfoon. Maar dit ga ik later nog uitbreiden, maar dit is nog genoeg stof voor een nieuwe blogpost.

Door Tweakers user Ivos, vrijdag 23 juli 2010 22:53

Viel me op dat je voor het skelter filmpje leuke shots hebt gemaakt, wat betreft hoek/plaats etc. Respect als je dat al op je 12e neerzet. Nog een kort filmpje wat je later gemaakt hebt? Kunnen we de voortgang zien :)

Door Tweakers user Booster, zaterdag 24 juli 2010 00:14

Leuk dat je geinteresseerd bent in camera's en fotografie. Ik heb zelf een opleiding gedaan in fotografie waarbij we ook twee jaar lang filmprojecten hebben gedaan met teamgenoten.

Vergeet niet dat je ook geld moet investeren in objectieven. Ik weet niet of je je camera met kitlens gaat kopen, maar goed glas is van levensbelang voor een goed beeld. Coating en constructie van objectieven kunnen zelfs verschil geven in contrast in een foto of video. Ook als je onderwerpen wilt isoleren met scherptediepte moet je goed kijken of je een geschikt objectief hebt.

Als je graag wilt isoleren met scherptediepte en niet duur uit wil zijn, overweeg dan de 50mm 1.8. Dit zijn vaak uitstekende objectieven die voor ~100 euro verkocht worden. f/1.8, dus ze zijn lekker lichtsterk, ook een mooi voordeel.

Als afsluiten nog een mooi filmpje, volledig gemaakt met de 5D van Canon:
http://vimeo.com/11932030

Door Tweakers user Lima, zaterdag 24 juli 2010 01:10

en kan je niet de autofocus gebruiken op een spiegelreflex? Want op mijn D400 (geen films modus helaas) gaat die perfect? OF is het echt onmogelijk om hiermee te filmen vanwege de schokken die je zei? Heb je een voorbeeldje van met de autofocus aan?

Door Tweakers user MPeek, zaterdag 24 juli 2010 12:04

http://www.youtube.com/watch?v=8EQDWSIM188 (niet van mij).

Ik ga in het begin gewoon voor de 18-55 kit lens, maar misschien dat ik later overstap op andere lenzen.

Door Joost, dinsdag 5 oktober 2010 22:20

Een 550d werkt comercieel gezien beter dan een 'semiprofessionele camera'. Tegenwoordig veel meer vraag naar in webvideo's e.d. Zelf vind ik het niet moeilijker om te gebruiken. Door de keuze aan lenzen heb je meer vrijheid en is het makkelijker mooie beelden te schieten.
Sinds ik met een dslr film zit ik bom-vol met werk.
Bij een goedkope set-up kan ik je geen follow focus aanraden tot je die d.m.v filmwerk met je huidige gear verdiend hebt.

Tip voor een uitstekende maar goedkope set-up die ik de eerste week al terugverdiend heb met opdrachten:
550D kitlens ¤690
indisystem rig ¤220
7" scherm ¤210 http://www.beetronics.nl/p/26/7-inch-hdmi-monitor
accu scherm ¤65 http://www.beetronics.nl/p/28/battery-pack
konig hdmi kabel ¤20 (meeste kabels zijn kut, deze niet)
lamp ¤90 http://www.kamera-express.nl/ProductDetail.aspx?id=31319

TOTAAL:
¤1295

Ik heb ook nog de zoom H4n voor profesionele externe audio en een shitload accu's en memorycards maar dan komt het boven jou budget. De indislider mini is ook zeker aan te raden en maar $90. http://indisystem.com/products/indislider_mini

Het duurde lang voor ik een aangename, handige, lichte en stabiele configuratie heb gevonden. Na elke shoot heb ik wat zaken gewijzigd, maar denk dat ik nu de ideale gevonden heb. Mocht je geinteresseerd zijn kan ik wel wat foto's sturen.

Door Joost, dinsdag 5 oktober 2010 22:25

Oja,.... wil je professioneel cameraman worden? Gebruik nooit de auto focus, auto gain of auto-wat dan ook!!!! Maakt het heeeeel snel amateuristisch.

De kitlens is trouwens uitstekend voor video.

Door ramon, maandag 21 maart 2011 18:36

Maak gewoon je eigen schouderrig. Ik heb een zelfgemaakte gebruikt en een prof, en ik vond de zelfgemaakte zelfs beter werken aangezien je dan veel meer de rig kan maken voor de camera die je gaat gebruiken. Hij had als onderdelen gewoon een oude fiets en wat buisjes gebruikt en was maar iets van 20-30E kwijt. Er zijn talloze voorbeelden van DIY rigs te vinden op internet. zorg er gewoon voor dat het gewicht ongeveer gebalanceerd is op je schouder (simpel te doen met wat contragewicht aan de achterkant).

Voor de followfocus kan je dit concept gebruiken: http://www.wonderhowto.co...our-canon-5d-mark-276308/

Dit kost je echt een paar euro, maar het werkt echt héél goed! Ik was er eerst sceptisch over maar toen ik het ging gebruiken merkte ik echt dat dit extreem goed werkt. gebruik NOOIT autofocus tijdens het filmen.

Voor objectieven gebruik ik M42 objectieven.

Je kan een adapterring halen (fotoshopaalten.nl) voor 17,50 waarmee je m42 (ook wel schroefdraad of Pdraad objectieven genoemd) objectieven kan gebruiken op je 550D. je hebt dan geen af, maar dat gebruik je ook niet met filmen.

Ik heb al mn lenzen ( 50mm 1.8, 135mm 2.8, 28mm 2.8 en 70-210 3.5) voor een tientje per stuk kunnen vinden op marktplaats, en de kwaliteit is gewoon goed. merken zoals pentacon (praktica) en auto chinon zijn erg goed te vinden.

Ik ben dus zelf voor een 550D (weliswaar met korting) en 5 objectieven en een followfocus en een rig niet meer kwijt da 600E, en de kwaliteit is heel goed. Ik heb wat materiaal aan mensen laten zien die er ook verstand van hebben, en zij dachten dat het met een prof. camera was gefilmd.

Wees gewoon een beetje creatief en ga ermee aan de slag, je hoeft echt niet veel geld kwijt te zijn voor een goed resultaat!

Door Tomas Huting, donderdag 13 juni 2013 14:30

Hoi Martijn en andere lezers,

Ik ben sinds een tijdje samen met mijn broer bezig om hele mooie schouderstatieven naar Nederland te laten komen. Die verkopen we nu op Hutings.nl Het was niet makkelijk een goede prijs/kwaliteit verhouding te vinden, maar toch is het gelukt. Ze gaan werkelijk als warme broodjes, maar je kunt ons schouderstatief vrijblijvend komen bekijken in Utrecht.

We horen graag wat jullie ervan vinden!

Groeten!

Reageren is niet meer mogelijk